... ...

No-nonsense tekstverwerkers

Onlangs heeft Microsoft aangekondigd de eerbiedwaardige WordPad-app, eindelijk eens te gaan updaten. Maar niet zoals de meesten van ons hopen. In plaats van nuttige nieuwe functies toe te voegen aan de lichtgewicht tekstverwerkingsapp, gaat Microsoft advertenties tonen voor premium Microsoft Office-producten. O gruwel!

Als je WordPad fijn vindt (vanwege de simpele interface en het ontbreken van onnodige toeters en bellen), is het misschien nu de tijd om een ​​alternatief te zoeken. Ik zet er een aantal op een rij. Ik heb de beste lichtgewicht tekstverwerkers verzameld ter vervanging van WordPad.

En, geen van deze tools bevat advertenties (sommigen zijn gemaakt door vrijwilligers, terwijl anderen worden gefinancierd via donaties)! Zo hoef je je geen zorgen te maken, afgeleid te worden tijdens het schrijven.

1. Notepad++
Een gratis Wordpad-alternatief, dat ook geweldig is voor coderen

Besturingssysteem: Windows

  • Interface met tabbladen
  • Autocomplete
  • Alleen voor Windows
Interface Notepad++

Notepad ++ is enorm populair bij programmeurs, dankzij de syntaxis accentuering, macro-opname, samen- of uitvouwen van code. En, een bijna eindeloze lijst met plug-ins. Het is ook een geweldig alternatief voor Microsoft Wordpad, als tekstverwerker zonder onnodige toeters en bellen.

Notepad ++ kan ook worden gebruikt als een portable app en direct worden uitgevoerd vanaf een USB-stick of cloudservice.

Notepad ++ heeft een interface met tabbladen, zodat je aan meerdere bestanden tegelijk kunt werken. Het is razendsnel – zelfs bij het bewerken van zeer grote bestanden. Het is al lang in ontwikkeling en is echt een fantastische tekstverwerker.

Download Notepad++

2. Focuswriter
Een WordPad-alternatief die alle afleiding vermijdt

Besturingssystemen: Windows, macOS, Linux

  • Ontwerp zonder afleiding
  • Geen onnodige opmaakopties
  • Voor alle besturingssystemen (desktop)
Interface FocusWriter

Focuswriter is al langer een van mijn favoriete schrijf-apps. Zonder afleiding en een geweldig gratis alternatief voor Wordpad. Het wordt gefinancierd met donaties, dus geen advertenties! Hoewel het ontwerp zeer minimalistisch is (de standaardmodus is een weergave op volledig scherm, zonder zichtbare werkbalken of menu’s), zit het eigenlijk boordevol verrassend handige functies.

De opmaakopties zijn beperkt (zoals bij WordPad). Maar, je krijgt een woordenteller en optionele doelen: alarmen die kunnen worden geactiveerd wanneer een bepaalde tijd is verstreken, ‘prestaties’ voor het behalen van schrijfdoelen. Daarbij ook aanpasbare thema’s en zelfs een geluidseffect met typemachinegeluid.

Als je wilt, kun je natuurlijk al deze opties negeren en Focuswriter gewoon gebruiken als een zeer eenvoudige teksteditor. De keuze is aan jou.

Download Focuswriter

3. AbleWord
Een light versie van Word met het essentiële binnen handbereik

Besturingssysteem: Windows

  • Super lichtgewicht
  • Kan PDF’s openen en bewerken
  • Alleen voor Windows
Interface AbleWord

AbleWord is volledig gratis. Ook voor commercieel gebruik. Het ziet er uit als een verouderde versie van Microsoft Word. Het biedt dezelfde essentiële opmaak hulpmiddelen als WordPad, maar met enkele extra functies zoals tabellen, een hulpmiddel voor het tellen van woorden en ondersteuning voor het invoegen van afbeeldingen. Het is niet volgepropt met allerlei werkbalken en opties waardoor je in verwarring kunt raken.

Je kunt bestanden exporteren in DOC-, DOCX-, PDF-, TXT-, RTF- en HTML-indeling, waardoor AbleWord ongebruikelijk veelzijdig is. Als handige bonus kan je er PDF-bestanden mee openen en bewerken. Met WordPad zou dat nooit kunnen, toch?

Het is jammer dat het alleen beschikbaar is voor Windows, maar als directe vervanging voor WordPad is dat natuurlijk geen probleem.

Download AbleWord