... ...

Doordat veel mensen op dit moment gedwongen zijn om te telewerken of onderwijs online te volgen, missen velen de toegang tot de Microsoft Office-suite op hun werkplek of onderwijsinstelling. Dat is onhandig als je gewend bent aan en afhankelijk bent van Office-toepassingen op het werk.

Werk je normaal gesproken niet thuis, dan is Microsoft Office best een dure aankoop. Aangezien het Office-pakket voor thuisgebruik en zelfstandigen éénmalig €299,- kost en een abonnement op ‘Office 365 Home’ €99,- per jaar, of €10,- per maand.

Gelukkig bestaan van veel Office-programma’s ook gratis webversies. Je dient dan wel een Microsoft-account te hebben. Maar dat is online zo geregeld.

Screenshot account aanmaken

De beschikbare webapps zijn, onder meer: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneDrive, Skype en Taken. Uiteraard moet je online zijn om deze apps te kunnen gebruiken en hun functionaliteit is beperkter in vergelijking met de betaalde, offline versies.

Toch zijn er ook een aantal voordelen. Ten eerste worden je documenten opgeslagen in jouw OneDrive. Zo kun je tussen apparaten switchen en je werk overal voortzetten. Met de webapps kun je ook documenten delen en samenwerken met anderen. Wat weer handig is voor teams die vanuit huis werken.

Hoe de web-apps van Microsoft te gebruiken?

Screenshot Microsoft apps
Screenshot Microsoft apps

Ga naar Office.com en meld je aan met je Microsoft-account (of maak er een aan, als je die nog niet hebt). Eenmaal ingelogd, klik op het menupictogram linksboven op de pagina en kies “Alle apps ->”.

Screenshot alle office apps
Screenshot alle office apps

Klik met de rechtermuisknop op de app die je wilt gebruiken in het app-menu en kies de optie “Link openen in nieuw tabblad”. De app wordt vervolgens geladen in een nieuw browsertabblad.

Mochten de web-apps functies missen die je nodig hebt, of als je echt offline toegang nodig hebt, biedt Microsoft korting aan voor studenten. Andere gebruikers kunnen Office eerst 30 dagen gratis uitproberen. Als je daar nog niet eerder gebruik van gemaakt hebt. Ik raad je aan, om eerst eens de gratis Office-apps te verkennen. De meeste daarvan kunnen veel van wat de betaalde Office doet, maar dan zonder betaalmuur. Dat gezegd hebbende, zijn de web-apps de gemakkelijkste manier om gratis Word, Excel, PowerPoint en andere Microsoft-software thuis te blijven gebruiken.

Stay safe!